Meest gestelde vragen

Hier leest u de meest gestelde vragen die deelnemers mij vaak stellen.

DIRECT AFSPRAAk MAKEN

Waarom is de eerste kennismaking gratis?

E r moet vertrouwen zijn; om goed met elkaar te kunnen sparren is het bovendien belangrijk dat je je prettig voelt en je open kunt stellen. Alleen op die grondslag maken we er samen een effectief en leuk traject van. Het kan natuurlijk ook dat je met meerdere loopbaanadviseurs kennis wenst te maken voor je besluit met wie je in zee gaat. Die vrijheid hoeft niets te kosten.

I k wil zelf met mijn loopbaanvragen aan de slag, hoe pak ik dat aan?

Je kan daartoe het best beginnen met de volgende vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Handig om dit ook aan je directe omgeving voor te leggen. Hoe zien anderen jou?

Wie ben je? Werk je liever met je handen of met je hoofd? Geef je liever leiding of ben je meer volgend? Ben je een perfectionist of iemand van de grote lijnen? Introvert of extravert? Mens- of taakgericht?

Wat kan je? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wat deed je tot nu toe? Wat ging goed, wat ging minder? Welke zaken vond je leuk en wat deed je met tegenzin?

Wat wil je? Welk werk zou je graag gaan doen? Wat mis je in je huidige baan? Bij wat voor soort organisatie zou je willen werken? Waarom? Wat verwacht je daarvan? Wat verwacht je van je collega’s en waar zou je zulke mensen kunnen aantreffen?

Zet je gedachten op papier. Gebruik hiervoor minimaal vijf en maximaal tien A4-tjes (ca. 350 woorden per blad). Schrijf vervolgens ook twee pagina’s over de toekomst, waarin je antwoorden geeft op vragen als “Wat wil ik bereiken?” en “Hoe zou ik dat kunnen realiseren?” Door dit aan het papier toe te vertrouwen dwing je jezelf dieper over elementaire zaken na te denken. Bovendien zie je veel beter of de toekomst die je voor ogen hebt in een logisch verlengde ligt van het verleden. Wat wil je veranderen, de toekomst of jezelf?

 
"Je begint toch alleen aan een loopbaantraject als je je baan zat bent of dreigt te verliezen?”

Vaak is dit wel de aanleiding voor de start van een loopbaantraject. Het zou beter zijn om juist eerder in gesprek te gaan. Het is een open deur (open deuren zorgen vaak voor een frisse wind) maar een loopbaan waar goed over is nagedacht verloopt anders dan “doen wat er op je pad komt” Je kunt gericht groeien als je een doel hebt, als deze doelen ook nog eens aansluiten bij de plannen van de organisatie waar je werkt dan is er winst voor beide partijen.

 
Mijn werkgever is bang dat ik de organisatie ga verlaten als ik zo’n traject volg, is dit terecht?

De kans bestaat dat je erachter komt dat jouw oorspronkelijk gekozen loopbaanpad bij je huidige werkgever niet toekomstbestendig is. Als dat het geval is kan je daar beter op tijd mee aan de slag gaan. Als je langer werkt in een functie die eigenlijk niet helemaal past is de kans op vastlopen groot. Mogelijk levert je functie op lange termijn te weinig voldoening; dit kan tot minder goed functioneren leiden, soms zelfs tot gezondheidsklachten. Je werkgever heeft er alle belang bij dat je optimaal kunt presteren in je functie, dat doe je als je werk doet dat bij je past. Vaak zijn er ontwikkel mogelijkheden binnen je functie of binnen de organisatie. Je komt daar achter door in gesprek te gaan. Als je weet wat je kunt en wat je wilt kan jij het gesprek met je werkgever de richting geven die voor beiden wenselijk is.

Mijn werkgever wil dit traject vast niet betalen?

Met de juiste argumenten wil een werkgever vaak wel ondersteunen. Tijdens de vrijblijvende kennismaking kan ik je helpen bij het formuleren van die redenen. Je zou je werkgever het basispakket voor kunnen stellen, dat is een overzichtelijk traject met een vaste prijs. (Kijk voor andere mogelijkheden nog eens onderaan de pagina “Home”.)

 
Hoe lang duurt zo’n loopbaantraject?

Een loopbaantraject duurt gemiddeld zo’n vier tot acht weken, afhankelijk van de frequentie van de gesprekken en afhankelijk van de mate waarin je zelf tussentijds aan de slag wilt. De gesprekken duren ongeveer een uur, meestal spreken we tweewekelijks af en hebben tussendoor contact per email of WhatsApp. Videobellen kan natuurlijk ook.