Loopbaantestje

Loopbaantestjes, heeft dat nou zin?

Het antwoord is ja! Hieronder een korte schets van het hoe en waarom. 

Bij de start van een loopbaantraject adviseer ik bijna altijd om met een “online assessment” te beginnen. Het werkt heel effectief omdat je direct inzicht hebt én omdat de rapportage gericht is op ontwikkeling en vooruitgang. De toon is daarmee positief en opbouwend; wie ben jij en wat kan jij allemaal wel!

Praktisch: je krijgt een link toegestuurd naar de testomgeving. Je bent dan ongeveer een half uur bezig met het invullen van vragen. 

Welke test en waarom?

Loopbaantesten zijn er in alle soorten en maten. Ik werk zelf graag met de testen van Ixly, ik vind de rapportages uitgebreid en prettig. Bijvoorbeeld de Loopbaanscan, die biedt inzicht in de belangrijke basis vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat kan ik?’. 

De Loopbaanscan combineert drie testen: over jouw carrièrewaarden, jouw persoonlijkheid, jouw interesses en de wijze waarop jij zelf naar jouw competenties kijkt

Hoe het werkt:

Op basis van jouw persoonlijkheidsprofiel en jouw zelfbeoordeling wordt duidelijk waar jouw potentie ligt. Vervolgens wordt dit vergeleken met jouw motivatie. Hierdoor wordt duidelijk van welke taken je energie krijgt en welke taken meer inspanning van je zullen vragen. 

De bespreking van resultaten wordt meestal verdeeld over twee gesprekken. Hierna heb je het antwoord op jouw loopbaanrichting. Soms is dit al genoeg omdat je dan weet welke stappen je kunt nemen. Je hebt bovendien een mooi en herkenbaar rapport in handen met een omschrijving van jouw kwaliteiten. Handig voor het motiveren van jouw ontwikkeling, bijvoorbeeld in je persoonlijke ontwikkelplan (tips over het opstellen van je POP vind je hier).

Wil je meer weten over alle diverse testen die er mogelijk zijn? Op Ixly.com vind je veel gedetailleerde informatie. Als je wilt weten wat jou past, neem gerust contact op.  

Naar alle blogs
Terug naar Homepage