Jouw POP

Een persoonlijk ontwikkelingsplan in vier stappen

Het klinkt logisch, als je een plan hebt is de kans velen malen groter dat jij je doelen bereikt. Een ontwikkelingsplan is altijd handig om te hebben, in welke fase van je loopbaan jij ook bent. We hebben ons vroeger allemaal dezelfde vraag gesteld: “wat wil ik gaan studeren en wat voor baan wil ik later?” 

Maar ook als je al werkt, kan je jezelf blijven ontwikkelen! Dit kan op verschillende manieren, in de vorm van een opleiding, een cursus of een taak op werk die jij wilt (leren) uitvoeren. Deze leerstappen die jij maakt zijn de ontwikkelingen die jij ondergaat op weg naar jouw doel. Alles is mogelijk, zolang je het duidelijk voor jezelf op papier zet. Dit is trouwens niet alleen handig voor jou, maar ook voor je werkgever. 

Zit jij te twijfelen of op dit moment het is handig is voor jou om een persoonlijk ontwikkelingsplan te maken? Dan heb ik hier een lijstje voor je op welke momenten jij hier mee aan de slag kan gaan:

  • Als je op school zit of aan het studeren bent
  • Als je je studie hebt afgerond of aan het afronden bent
  • Als jouw huidige functie niet uitdagend of interessant genoeg is
  • Als jouw functie te zwaar is en te veel van jou vraagt
  • Als jij helemaal op je plek bent bij je baan, want je blijven ontwikkelen is altijd belangrijk toch?

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan precies? Dat is een hele goede vraag, want dit is voor iedereen persoonlijk. Maar in het kort: een POP is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Dit plan kan je daarna bespreken met je leidinggevende, om te kijken welke stappen jij kunt maken. Zo weet jouw werkgever precies welke richting jij op wil en kan hij of zij daarbij helpen. 

Ben jij al overtuigd? Dan is het nu tijd om echt aan het werk te gaan. Met de volgende vier stappen kan jij vandaag nog aan de slag gaan met jouw eigen, persoonlijke ontwikkelingsplan. 

Stap 1: waar ben ik wel goed in & waar ben ik niet goed in?

Denk eens goed na, wat vind jij nou leuk om te doen en wat juist niet? Dit heeft meestal te maken met waar jij goed in bent en waar niet. Om de juiste kant op te gaan moet je eerst weten waar je staat. Welke vaardigheden jij nu beheerst zorgen voor de eerste stappen naar jouw droombaan. Schrijf zoveel op als jij wil, je zult snel zien dat er iets voor jou uitspringt. 

Stap 2: wat wil ik in de toekomst bereiken?

Dit is een lastigere vraag, maar het is tijd om te kijken welke richting jij op wilt. Als jij net klaar bent met je studie kun je je afvragen: welke functie past zowel bij mijn interesses als bij de vaardigheden die ik heb, of wat moet ik nog leren om mijn de droombaan te krijgen? Als je wilt groeien binnen jouw huidige baan, kan je denken aan vragen zoals: welke vaardigheden heeft een collega die ik ook zou willen hebben of welke vooruitgang zou mijn baas graag zien in mij of het gehele team? Dit zijn natuurlijk voorbeelden en belangrijk om te onthouden is: geen enkel toekomstplan is te groot of te klein!

Stap 3: Wanneer is een doel realistisch?

Je hebt jouw doelen opgeschreven, maar wat nu? Meestal zijn doelen in eerste instantie vaag of lijken ze onrealistisch, maar de SMART methode kan helpen om deze doelen haalbaar te maken. SMART is een afkorting voor vijf eisen die jij aan je doelen kan stellen. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.  Een groot doel bereiken betekend veel kleine stappen zetten, specifieke kleine doelen zijn makkelijker te bereiken en helpen jou op weg naar jouw droombaan. Zet deadlines en zorg ervoor dat jij de juist hulp krijgt, van jouw werkgever maar ook mensen in jouw omgeving. 

Stap 4: Hoe ga ik mijn doel bereiken?

Schrijf het op. Om van een idee een plan te maken moet je opschrijven hoe je een doel gaat bereiken. Welke stappen ga jij maken om dit doel te halen? Denk bijvoorbeeld aan een opleiding, cursus, online training, voorlichtingsavonden of stap af op de mensen die jou kunnen helpen. 

Heb jij hulp nodig met een POP schrijven, met haalbare doelen stellen of wil jij gewoon een helpende hand in jouw loopbaan? Kijk even naar de pakketten die ik aanbied of stuur een mailtje. 

Naar alle blogs
Terug naar Homepage